1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Как ще се определя цената на млякото?

Как ще се определя цената на млякото?

Целия разговор с Михаил Михайлов и Господин Иванов гледайте в предаването "Брюксел в превод"

Ново изискване в Европейския съюз ще задължи всички в Общността, когато правят справки по отношение на цената на млякото да го изчисляват към 4,2% масленост и 3,3% протеин. Това съобщи Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България в предаването „Брюксел в превод“.

Ще затрудни ли това изискване фермерите, коментира Господин Иванов - фермер и член на Консултативния съвет по животновъдство към земеделското ведомство, който също гостува на Валентина Спасова.

„Млякото, което аз давам на компанията, с която работя, е 4,4% масленост и 3,6% протеин и 9,2% СБО, плюс-минус няколко десети от процента се движим и това не е от сега, а от години. На мен към момента никой не ми плаща над тази горница. Нашето задължение наистина е така – 3,6% ни по договор маслеността, 8,5% СБО и 3,2% протеин. Към момента аз надвишавам тези параметри, които ги иска мандрата, но не получавам абсолютно никакъв бонус“.

Излизат ли в такъв случай някои фермери неравностойни на пазара - едни с по-ниска масленост и протеин, а други с много по-високи показатели?

„Това, което говоря за нашето мляко е взето от статистиката за миналата година. Средно за България маслеността на нашето мляко, което е прието в мандрите, е 3,6% масленост и 3,2% протеин“, обясни Михаил Михайлов.

Целия разговор може да гледате тази неделя по АгроТВ

Автори: Валентина Спасова, Светлозара Димитрова 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.