1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Китай възстановява поголовието от свине

Китай възстановява поголовието от свине

Не стихват опасенията от нови огнища на африканска чума

За първи път от 19 месеца насам броят на свинете-майки в Китай отбелязва ръст. В същото време общото поголовие отчита малък спад, съобщават от земеделското министерство в Пекин.

През октомври тази година в свиневъдните стопанства в Народната република са преброени под 1 % повече свине-майки. Експерти очакват това да доведе до цялостен ръст на поголовието, намаляло с над 40 на сто заради aфриканската чума.

През същия месец броят на животните е спаднал с половин процент, но това е много по-малко в сравнение със септември, когато спадът беше в размер на 3 на сто. Изчисленията показват, че по същото време през 2018 година в Китай е имало 175 милиона свине повече.

Не стихват и опасенията от нови огнища на болестта, особено в североизточните региони на страната, където в момента температурите са под нулата. Властите там предупреждават стопаните стриктно да спазват хигиенните изисквания и редовно да чистят оборите с гореща вода и дезинфектанти. Опасности крие и транспортът на животни от един регион в друг, тъй като в Народната република предстоят празници, по време на които търсенето на месо достига своя връх.

В борбата с вируса земеделското министерство прибягва и до нестандартни методи. Всеки, който съобщи за нередности във ферми или при транспорта на живи животни, ще получи парична награда от 10 хиляди юана, т.е. 1400 долара.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.