Китай възстановява поголовието от свине

Не стихват опасенията от нови огнища на африканска чума

За първи път от 19 месеца насам броят на свинете-майки в Китай отбелязва ръст. В същото време общото поголовие отчита малък спад, съобщават от земеделското министерство в Пекин.

През октомври тази година в свиневъдните стопанства в Народната република са преброени под 1 % повече свине-майки. Експерти очакват това да доведе до цялостен ръст на поголовието, намаляло с над 40 на сто заради aфриканската чума.

През същия месец броят на животните е спаднал с половин процент, но това е много по-малко в сравнение със септември, когато спадът беше в размер на 3 на сто. Изчисленията показват, че по същото време през 2018 година в Китай е имало 175 милиона свине повече.

Не стихват и опасенията от нови огнища на болестта, особено в североизточните региони на страната, където в момента температурите са под нулата. Властите там предупреждават стопаните стриктно да спазват хигиенните изисквания и редовно да чистят оборите с гореща вода и дезинфектанти. Опасности крие и транспортът на животни от един регион в друг, тъй като в Народната република предстоят празници, по време на които търсенето на месо достига своя връх.

В борбата с вируса земеделското министерство прибягва и до нестандартни методи. Всеки, който съобщи за нередности във ферми или при транспорта на живи животни, ще получи парична награда от 10 хиляди юана, т.е. 1400 долара.