1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Защо отстреляни животни и намерени мъртви диви свине не се декларират?

Защо отстреляни животни и намерени мъртви диви свине не се декларират?

Какви са причините и защо предприетите мерки от Българската агенция по безопасност на храните не дадоха добър резултат?

 Хаотичните промени в регламентите за борба с африканската чума по свинете дадоха своя негативен резултат. Оказва се, че опасенията на професор Паскал Желязков, директор на БАБХ, са оправдани и наистина има неотчетен отстрел, както и случаи на намерени мъртви диви свине. Броят им не е известен. Васил Василев, председател на Сдружението на ловците и риболовците в България, потвърди това и коментира:

 „Имаше серии от заповеди на министъра на земеделието и храните, които въвеждат едни мерки, впоследствие след 2 седмици те се видоизменят, след по-малко от месец още веднъж се променят. Това доведе до там, че се загуби доверието в институциите сред голяма част от ловците, които стопанисват дивеч.“ 

Преди откриването на ловния сезон се проведе среща между ловци и представители на държавната администрация и контролните органи. На срещата присъстваха председатели на сдружения и обсъдиха проблема с африканската чума. Според тях нито земеделците, нито дърводобивните фирми, нито ловците нямат интерес да докладват за намерени мъртви животни. Това е така, защото се въвеждат забрани за преустановяване на дейностите им, а това води до финансови загуби. След като беше въведена зона за сигурност с тотална забрана на достъпа от 200 кв.км, територията на 5-6 села, стана ясно, че никой не я спазва.

Васил Василев: „Оказа се, след като поработи известно време тази заповед, че никой не спира дърводобива, или не навсякъде се спира, защото е неотложна дейност. Областните управители на областните епизоотични комисии взеха решение, че е неотложна дейност. Оказа се, че прибирането на реколтата е неотложна дейност. Оказа се, че няма кой да спре пастирите, които пашуват животни, дори още няма кой да застави собствениците на свободно отглежданата източнобалканска полудива свиня да приберат животните на места, на които могат да бъдат контролирани. Единствените, които търпят ограничения, са ловците.“ 

От началото на този ловен сезон функционира мобилно приложение, чрез което се подават сигнали за намерени мъртви свине и за убити, а също проследяването на подадени проби за изследване става значително по-бързо. Припомняме, че между 1600 и 1700 диви свине се отстрелват за един ловен уикенд, а броят им от началото на октомври е 8160 по данни на БАБХ. Реалният им брой обаче е по-голям. Регистрираните с африканска чума са 44 случая.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.