1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Кораб с над 14 000 овце потъна в румънско пристанище

Кораб с над 14 000 овце потъна в румънско пристанище

Спасителните екипи са се опитали да извадят колкото се може повече животни

Кораб с 14 600 овце на борда се обърна и потъна в румънското черноморско пристанище Мидиа. Екипажът е спасен, но повечето животни не са оцелели, съобщават пристанищните власти.

Спасителните екипи са се опитали да извадят колкото се може повече животни от потъващия кораб, плаващ под флага на Република Палау, островна държава в Тихия океан. Спасените овце са свалени на сушата, където са нахранени и напоени.

Товарът е бил предназначен за Саудитска Арабия, за където Румъния редовно изнася голям брой живи овце. При неизяснени за сега обстоятелства плавателният съд се е обърнал на една страна и е започнал да потъва. Транспортното министерство в Букурещ веднага започна разследване.

Една от версиите за инцидента, лансирана от румънска природозащитна организация, е претоварване на кораба. Местните медии  предполагат, че животните на борда не са били равномерно разпределени, затова корабът се е наклонил на една страна. Ветеринарите, контролирали товаренето, изтъкват, че животните са имали достатъчно пространство, храна и вода. До изясняване на случая Румъния спира износа на живи животни по море.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.