1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Музей в Корк показва тайната на ирландския успех в производството на масло

Музей в Корк показва тайната на ирландския успех в производството на масло

На една ферма се падат средно по 80 животни

Един от експортните шлагери на ирландското селско стопанство е кравето масло, което е познато в цял свят. Каква е тайната на този успех? Отговор на този въпрос дава Музеят на маслото в град Корк.
 
В Ирландия има около 7 милиона говеда, почти двойно повече от хората. От тези 7 милиона близо милион и половина са млечни крави, отглеждани от 18 000 стопани. На една ферма се падат средно по 80 животни.
Историците са доказали, че на острова масло се бие вече 3500 години, като най-доброто идва от югозападните региони, където дори и през лятото времето е сравнително хладно. Дълги години традиционният пазар за масло в Корк е бил най-големият в света. Днес малките селски мандри продават своето производство почти изцяло на хората в околностите, но на световния пазар доминират две големи компании.
Всяка година Ирландия изнася масло на стойност от над 1 милиард евро, като за държавите извън Европейския съюз страната е основен доставчик. Само за сравнение – за една година ирландските пивоварни и дестилерии, взети заедно, изнасят продукция на същата стойност.
 
В Музея на маслото в Корк посетителите научават например, че заради мекия климат тревата в Ирландия расте през цялата година и няма нужда да се коси и балира. Кравите прекарват средно по 310 дни на паша, а свежата трева прави маслото богато на витамини, с апетитен жълт цвят и лесно за мазане. Съдържанието на каротин в тревата е по-високо от това във фуражната царевица, а заради естествените билки, с които расте заедно, в маслото има голямо количество ненаситени мастни киселини.
 
Отгледаните на открито крави освен това боледуват по-рядко и не получават допълнителни фуражи, които да увеличават млеконадоя. Така една средностатистическа ирландска крава дава по 5 000 килограма на година, за разлика от специализираните си посестрими в други части на света, от които стопаните получават по 7000 и повече килограма.
Музеят обяснява и защо ирландското масло е солено. В миналото, преди мандрите да разполагат с хладилна техника, те са го осолявали, за да удължат неговата трайност. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.