1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Национален шампионат за месодайни животни на СТЕКСПО 2019

Национален шампионат за месодайни животни на СТЕКСПО 2019

Американецът Крейг Гъфи беше първият съдия на професионално събитие за говедовъдство у нас

Един от гвоздеите в програмата на търговското международно изложение за месодайно животновъдство СТЕКСПО 2019 в Пловдив беше Националният шампионат за най-добро животно. За първи път у нас главен съдия на професионално събитие за говедовъдство стана американец. Крейг Гъфи от Канзас, САЩ е съдружник във ферми с животни Абердийн Ангус. Гъфи води и лекции за подбор на женските животни в стадата. На манежа величествено се разходиха мъжки и женски животни от породите Симентал, Блонд д’ Акитен и Абердийн Ангус.

По време на шампионата Крейг Гъфи каза: „Търсим стабилност на походката, до колко бикът е устойчив на краката си. Освен това важен много важен признак е, че задният крак стъпва, там, от където се дигнал предния. Важни са още ъглите на предния крак, на предната плешка, той не трябва да е прекалено прав, защото това означава по-кратък живот. Смятам, че този бик от породата Блонд д’ Акитен е много добър представител.”

Именно това е и най-голямото животно, показано в Пловдив. Бикът Блонд д’ Акитен е от животновъдната ферма в ломското село Ковачица е с тегло от 900 кг. Бикът е подготвян от екипа на фермата в продължение на два месеца преди изложбата. Организаторите подчертаха, че животното е много темпераментно, а да успееш да подготвиш тригодишен бик за изложение е истинско предизвикателство. Втори по манежа дефилира бик Симентал.

Гъфи допълни: „Също добър представител на породата, това което особено ми харесва е, че зад рамото, зад плешката има дълбочина. Това означава, че има тежест в тялото, което ще се предаде на поколението му. Освен това животното изглежда много мъжествено, това се познава по къдравото окосмяване около неговия врат, също така по ширината на хребета, горе на върха. Възхищавам се от качеството на неговата мускулатура, виждате дължината на бута – как слиза надолу към коляното. Ако мога да променя нещо в този бик, то би бил задния крак, изглежда има някаква вродена анормалност. Но това без съмнение е един много добър бик, силен, мъжествен и с добра мускулатура.”

Третият бик на ринга е порода Абердийн Ангус, собственост на Николай Димов от фермата в ямболското село Стефан Караджово.

Крейг Гъфи: „Този бик е много добър представител на породата Ангус, наистина ми харесва характера, който той демонстрира, неговата конституция и устройството на челюстта, главата, всичко това са много добри характеристики на породата. Ако мога коригирам нещо в този бик, това е, че стъпката му е малко по-къса от тази на бикът Симентал. Този бик Абердийн Ангус не е толкова ясно мъжествено изразен, което е нормално за неговата възраст. Според мен това е един от екземплярите, които ще гарантират бъдещето на породата в България.”

И трите животни получиха награди. В конкурса за юници бяха показани три представителки на породата Абердийн Ангус. Специалистът от САЩ ги подреди на първо, второ и трето място, спрямо екстериора им. Определено женските животни бяха по-темпераментни от биковете и не толкова спокойни на манежа. Експертът обясни това с обстановката, която е необичайна за тях. Нарече поведението им игриво.

Крейг Гъфи от Канзас - САЩ е собственик две фамилни ферми. Стартира бизнеса си през 1989 г. с покупката на първите животни Абердийн Ангус. Стопанисва общо над 1000 ха пасища и се грижи, заедно със семейството си, за около 500 женски говеда. Във фермите работят трима души, като нито един от тях не е нает. Гъфи е участвал в много изложби, освен това е бил и съдия на различни конкурси.

Крейг Гъфи: „Перфектното животно има подходящи мускулатура и конституция, добри крака и се движи добре по манежа. Това са най-важните белези на екстериора. Екстериорът ни дава показания, върху неговата база можем да правим предположения за някои от интериорните качества на животните за които иначе не можем да сме 100%  сигурни преди да сме обработили животното. Изключително силно съм впечатлен от изложението, което направихте в България. Имате добри животни, фермерите са отворени, развитието е пред вас. Смятам, че породата Абердийн Ангус може да бъде генетичната основа на месодайното говедовъдство у вас. Разбрах, че и в момента това е най-разпространената порода за месо в България. След това за крайния продукт могат да се правят кръстоски със Симентал и Лимузин за постигане на по-добри качества на месото и по-добри производствени показатели. Именно това сме направили ние в Америка.”

И в момента американският фермер е на обиколка в България. След изложението в Пловдив, организирано от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България, се провеждат няколко открити урока в български ферми с месно направление. Сред темите на уркшопите са определяне на телесното състояние на животните, решения за бракуване на крави и селекция на юници за ремонт на стадото. За да проследят открития урок на Крейг Гъфи в стопанството на Николай Димов в ямболското село Стефан Караджово се събраха животновъди от регионите Сливен, Хасково, Пловдив, Шумен и Бургас. Преди това обиколката стартира от ферма „Веро Ангус” в симеоновградското село Троян и продължи във фермата в ломското село Ковачица „Мерата”.

Гледайте още в Новина+ по Агро ТВ.

Снимки: Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България, Яна Лозева и Росина Пенчева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.