1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нидерландия не успява да намали поголовието

Нидерландия не успява да намали поголовието

Идеята зад тази мярка е да се редуцират азотните емисии

Програмата за намаляване на поголовието от свине в Нидерландия изостава от набелязаната цел, признават от земеделското министерство в Хага. Идеята зад тази мярка е да се редуцират азотните емисии.
 
В писмо до втората камара на нидерландския парламент ръководителката на аграрното ведомство Карола Шаутен докладва, че до 30 юни едва 500 стопани са подали заявление за субсидиран от държавата отказ от производството. Само 43 от тези заявления са изпълнили всички критерии за получаване на финансова подкрепа. Участие в програмата ще вземат 278 фермери, чиито документи в момента се разглеждат.
 
Според Шаутен това е успех, тъй като е постигнат частичен напредък при изпълнението на една от точките в коалиционния договор на управляващите – да се намали неприятната миризма и да се подобрят условията на живот за хората, които обитават жилища в региони с голяма гъстота на свиневъдни стопанства.
 
Не е изпълнена обаче целта за драстично намаляване на емисиите от азот. От данните на земеделското министерство става ясно, че ефектът от по-малкото животни е с две трети по-слаб от предвиденото. Причините са малкият брой стопани, готови да се откажат от дейността си, както и сравнително ниските азотни емисии на тези ферми. За програмата нидерландското правителство беше заделило 450 милиона евро, от които до края на юни са усвоени само 277 милиона. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.