1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ноу-хау от САЩ в месодайното говедовъдство

Ноу-хау от САЩ в месодайното говедовъдство

Крейг Гъфи идва на СТЕКСПО 2019

СТЕКСПО 2019 e по-мащабно от всякога! Форумът на професионалните животновъди събира най-добрите в сектора на едно място. Тази година единственият по рода си форум ще се проведе на 1 и 2 ноември в Международен панаир - Пловдив, а гости ще бъдат топ експерти от България и чужбина. Един от тях е Крейг Гъфи.

Той е собственик на CG Cattle, както и на Swearngin Angus. Занимава се с животновъдство в САЩ. Идва в България за СТЕКСПО 2019, където ще повдигне много важни теми, а именно – колко важен е животът на кравата и как да се селектират правилно женските в стадото.

Стартира бизнеса си през 1989 г. с покупката на първите животни Абердийн Ангус. Стопанисва общо над 1000 ха пасища. Има около 500 женски говеда Абердийн Ангус – както черен, така и червен. Фермата е фамилна, няма наети работници, цялото стопанство се управлява от трима души. Имат пет генеологични фамилии крави. Именно това ще бъде и фокус на лекцията му в България.

Цялата ферма в САЩ се управлява от петима души – Том и Ким (Tom and Kim Swearngin), Гавин и Сиера (Gavin and Sierra Swearngin), както и самият Крейг Гъфи. Том, Гавин и Крейг управляват фермата ежедневно - Том и Гавин управляват механичната част на стопанството, аз Крейг Гъфи се занимава с продажбите, маркетинга, генетиката и животните. Основното хранене на животните е чрез пасища. Тревостоят в момента представлява смес от детелини, власатка и бромна трева, което дава възможност говедата да се държат на на пасището до 1 януари. В стратегията си за развъждане залагат на няколко фактора: висок фертилитет на майките, ефективно усвояване на грубите фуражи, устойчивост и преживяемост в пасищни условия, дълголетие. Обръщат и много внимание на генетичните данни, които събират чрез платформата AgBoost. Чрез геномната оценка установяват, че генетиката е много добра за угояване.

По думите на Крейг Гъфи фермерите никога не бива да губят фокус! В стопанството в САЩ винаги имат план “Б”. Много е важно разбирането на околната среда и на говедата – животните, от които реално зависи печалбата на едно стопанство. Непознаването им може да доведе до сериозни загуби.

Подборът на женските животни е един от най-важните етапи в говедовъдството. Когато фермерът иска да увеличи стопанството си, трябва да потърси женски говеда, които да са със сходни характеристики – гледани в подобна среда, управлявани по подобен начин. Това помага в последствие говедата да се приобщят по-бързо към новата среда и да няма стрес. Непременно фермерите трябва да знаят родословието на животните, които са готови за купят. Доказаните генеологични фамилии крави са най-добрият избор. Разбира се, необходими са дълги години, за да се създаде и развие едно голямо стадо. Крей Гъфи съветва фермерите да се доверят на доказаните технологии, доказаната селекция и да следят за родословието на животните.

Най-важният критерий за продуктивност в месодайния сектор са животните. Гъфи апелира да се развъждат животни с доказано родословие. Именно здравите и пълноценни животни са тези, които носят годишен приход на фермерите. Друго важно нещо е управлението на земята и почвата. Никога не бива да се забравя, че за успешен бизнес са нужни три елемента – пасища, фураж и добри животни.

Освен лекционната част топ експертът ще е първият американец - съдия на професионално събитие за говедовъдство в България. Лекциите му са свързани с над 30-годишният му опит в пасищното отглеждане и племенно развъждане; ембриотрансфер, преценка на бици, преценка на женски животни. В допълнение, след СТЕКСПО 2019. Крейг Гъфи ще проведе 4 открити урока във ферми.

П Р О Г Р А М А

04/11/2019 – Понеделник | Начало – 10:00 ч. | Веро Ангус – Троян/Симеоновград | Селекция на ремонтни юници І Решение за бракуване на крави І Определяне на телесното състояние

05/11/2019 – Вторник | Начало – 10:00 ч. |Ферми Агролес – Стефан Караджово/Болярово | Селекция на ремонтни юници І Решение за бракуване на крави І Определяне на телесното състояние

07/11/2019 – Четвъртък | Начало – 10:00 ч. |Ферма Мерата – Ковачица/Лом | Селекция на ремонтни юници І Решение за бракуване на крави І Определяне на телесното състояние

08/11/2019 – Петък | Начало – 10:00 ч. |Ферма Мерата – Ковачица/Лом | Селекция на ремонтни юници кръстоски І Решение за бракуване на крави І Определяне на телесното състояние

Стопаните трябва да заявят участието си на е-mail: office@bbab.bg. Участници, които не са заявили своето предварително участие, няма да бъдат допуснати до уъркшоповете.

Източник: www.bbab.bg 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.