1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нов случай на африканска чума в полска свинеферма

Нов случай на африканска чума в полска свинеферма

През последните няколко седмици в околностите на заразеното стопанство са били намерени редица диви свине

3 000 свине бяха умъртвени принудително заради нов случай на африканска чума по свинете в Полша. Засегнатата ферма се намира във Великополското войводство, на около 100 километра от границата с Германия.
 
Това е вторият случай на африканска чума в свинеферма за тази година. През последните няколко седмици в околностите на заразеното стопанство са били намерени редица диви свине, носители на вируса, а според земеделското министерство във Варшава се очакват още случаи при домашни животни. Опитът от миналите години показва, че през летните месеци зачестява прехвърлянето на болестта от глигани върху животни в свинеферми. 
 
В същото време във войводството Западна Померания се откриват все повече умрели от вируса диви свине. Случаите са регистрирани в регион, в който досега не е имало заразени животни. Това означава, че африканската чума настъпва към северозападната част на Полша и се приближава до границата с германската провинция Мекленбург-Предна Померания, където досега няма нито един случай, за разлика от Бранденбург и Саксония.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.