1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нова Зеландия забрани износа на живи животни по море

Нова Зеландия забрани износа на живи животни по море

До забраната се стигна, след като през последните няколко години имаше редица проблеми с животни, транспортирани с кораби

От 30 април 2023 година Нова Зеландия вече няма да изнася живи животни по море, реши парламентът в Уелингтън, който одобри съответния законопроект, внесен от министерството на селското стопанство. Разрешен остава единствено експортът по въздух, като това ще става в ограничени рамки и предимно за животни за развъждане.
 
Според министъра на селското стопанство Деймиън О‘Конър това решение гарантира икономическата сигурност на страната в момент, когато потребителите обръщат все по-голямо внимание на производствените практики. Целта на новия закон е да запази добрата репутация на Нова Зеландия относно високите стандарти за защита на животните.
 
До забраната се стигна, след като през последните няколко години имаше редица проблеми с животни, транспортирани с кораби. Най-фрапиращият случай беше потъването на кораб, потеглил към Китай, при което през 2020-та загинаха 41 души екипаж и 6 000 говеда. Тогава правителството създаде анкетна комисия, която в заключителния си доклад, представен миналата година, препоръча този вид износ да бъде прекратен. От сега въведената забрана са засегнати юници и млечни крави, доставяни най-вече за Народната република.
 
Още преди това беше спрян експортът на живи овце, кози и говеда за клане, въпреки че през последните години бяха въведени съществени подобрения при условията на морския транспорт. Според О‘Конър дългото плаване към пазарите от северното полукълбо остава голямо предизвикателство. Той смята, че забраната няма да се отрази съществено на животновъдния сектор, тъй като през миналата година по море са били изнесени 135 000 говеда, донесли едва 0,6% от приходите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.