1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. От 12 октомври започва приемът по схемата за доилна техника

От 12 октомври започва приемът по схемата за доилна техника

По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходи за инвестиции

Животновъдите могат да кандидатстват от 12 октомври до 5 ноември 2021 г. за подпомагане по схемата „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“. Документи ще се приемат в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по място на осъществяване на дейността по проекта.

Целта на държавната помощ е да стимулира земеделските стопани да направят инвестиции за подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанствата си и по-специално да намалят производствените разходи.

По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходи за инвестиции, като максималният размер на помощта е в размер до 25 хил. лева. Подпомагането се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в стационарни и мобилни доилни съоръжения, оборудване за съхранение на мляко и съоръжения за изкуствено изхранване на новородени животни с мляко. Средствата ще се изплащат по банкова сметка на кандидата след доказване на целевото изпълнение на инвестицията.

Определеният бюджет на помощта за 2021 г. е в размер на 2,5 млн. лв., който ще се разпределя до изчерпването му по реда на кандидатстване. Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Млечно животновъдство“ и ще се прилага за трета поредна година. Срокът ѝ на действие е удължен до 31.12.2022 г.

Кандидати по схемата могат да бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за период от най-малко 3 (три) години назад, считано от датата на кандидатстване, както и организации и групи производители, признати със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

Схемата за държавната помощ, указанията и документите към тях са публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.