1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Победители в 15-тото Животновъдно изложение в Сливен

Победители в 15-тото Животновъдно изложение в Сливен

Среща на елита и най-добрите животни във всички породи!

Цветът на българското животновъдство се събра в Сливен за 15-ти път. Организацията е на събитието е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Представени бяха над 600 животни - коне, биволи, говеда, овце, кози, пернати-кокошки, патици, гъски и екзотични екземпляри. По традиция събитието откри министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която отправи искрените си поздравления към фермерите, които представят богато разнообразие от различни породи, към посетителите на изложбата и към най-малките - децата от детските градини на Сливен. Изложението беше посетено и от министър-председателя Бойко Борисов.

Оценката на изложбените животни извършиха екипи научни работници и селекционери. Най-добрите дефилираха по манежа и получиха своите награди.

При млекодайните породи говеда състезанието беше едно от най-оспорваните. Най-широко разпространената порода за мляко у нас и в света е Черношарената порода говеда. Под селекционен контрол у нас са 80 990 крави, които се отглеждат в 824 стада. Животните се контролират от три развъдни организации – това са Асоциацията за развъждане на Черношарената порода говеда в България, Асоциацията на развъдчиците на Черношарената порода говеда в България – Добрич и Българска национална организация на зооинженерите за развъждане на породите селскостопански животни – София. Проф. Живка Герговска и доц. Теодора Ангелова оцениха различни категории от Черно-шареното говедо.

В категория „Млечно направление говеда” победители са:

Шампион на породата е юница BG 36053726, собственост на „Семена Синхрон” ООД с ферма в с. Коньово, Нова Загора. контролирана от Асоциацията на развъдчиците на черношарената порода в България – Добрич. В тази ферма управител е д-р Константин Костов, а ние сме ви водили с предаването Животновъден дневник

Над 20 години в говедовъдната ферма в село Коньово отглеждат само български животни, без внос. Селото е близо до Нова Загора, а двигателят на бизнеса е доктор Константин Костов – за него професията е призвание, работи в кравефермата вече десет години. Отглеждат 250 дойни крави, с юници, подрастващи и телета – общо 450 животни.

Отличени с още награди са юници, собственост на „Семена Синхрон”, две юници на фермера от с. Стряма Тодор Ванев, едно животно, собственост на МЦД – 2 ООД, юница от ЗПК „Хан Аспарух” и юница, собственост на ЕТ „Давид Джавид Бейтула”.

При порода Джерсей също имаше победители. Породата е специализирана за мляко, няма създадена развъдна организация и дейността се води от ИАСРЖ. Шампион на породата е юница с номер BG34164792. Отличена с награда е юница с номер BG34147657. И двете животни отново са собственост на „Семена Синхрон” ООД.

Следващите награди получи животно от породата Кафяво говедо. Тя е комбинирана порода за мляко и месо. Под селекционен контрол са 4700 крави, отглеждани в 112 стада, животните се контролират от две развъдни асоциации. Шампион тук стана юница с УМ BG32221250, собственост на Земеделски институт – Стара Загора, контролирана от Асоциация за развъждане на кафявата порода – Севлиево.

Бяха представени и породите Симентал и Монбелиард. У нас породите се контролират от Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал – Плевен.

При Българско Родопско говедо спечели юница с номер BG410016828, собственост на Национален център по животновъдство и земеделие – Смолян. Отличени с награди са още юниците – собственост на Малин Чилингиров и Национален център по животновъдство и земеделие – Смолян. Породата Родопско говедо е специализирана за производство на мляко с висок процент мастни вещества. Основният ареал на разпространение е Родопският масив, контролират се 3800 животни в 130 стада. Развъдната дейност се води от две организации.

При месодайните породи приз спечели теле на 4 месеца порода Гаскон с номер BG34083629, собственост на ферма „Карлос-А” ЕООД на белгиеца Карл Адриансен, който отглежда стадото си в Странджа, а в България живее от 11 години.

Приза при биволите - първа награда в категория „Биволици” и Грамота от БНАРБ получи фермерът Тодор Господинов от Елхово, собственик на 170 биволи и на цех за биволско, овче и краве сирене, както и на кефир.

Победителите при кочовете са:

За порода овце Аваси най-доброто животно е от овцеферма „Аваси” в с. Белоградец със собственик Назми Маджар. При порода Ил дьо Франс спечели коч от ферма "Агроевроплант" ЕООД с.Царевец край Добрич със собственик Пламен Николов. При порода Средностаропланинска овца спечели животно от фермата в с. Горни Домлян със собственик Петър Георгиев. Най-добрият коч от породата Дъбенска овца е от Карлово със собственик Сали Джамбаз. При породата Елипелинска овца (Софийска) спечели кочът на Георги Георгиев от с. Бадино, Благоевградско. При Брезнишка овца спечели мъжкото животно от ферма в с. Непразненци, Пернишко със собственик Данаил Кюркчийски. За порода Асаф победи коч от ферма „Кулови” в с. Васил Левски край Карлово със собственик Никола Кулов. Коч от порода Старопланински цигай спечели призът за най-добро мъжко животно, кочът е от Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян. Това е единствената българска месодайна порода. Разпространена е в планински и предпланински райони на Стара планина, Пирин и Рила. При аборигенната порода Североизточна тънкорунна овца спечели животно от стопанство край Търговище. Най-добрият коч от породата Реплянска овца е собственост на Иван Стоянов от Берковица. При породата Синтетична популация българска млечна овца спечели кочът на Атанас Каралашев от c. Ценово, Русенско. При Вакла Маришка овца спечели животно от стадото на Стефан Динев от с. Стряма, Пловдивско. Кочът е на 2,5 години и тези 156 кг. При Бяла Маришка овца спечели мъжко шиле, собственост на Павел Драганов от с. Дуванлии, Пловдивско. Животното е на 11 месеца и половина с тегло 96 кг. По време на 15-тото Изложение по животновъдство в Сливен излъчиха и победител при породата Мутон Вендеен.

Спечели и коч от породата Сакарска овца, от ферма в с. Костандово, Пазарджишка област, собственост на Емил Кейбашиев. Победител стана и коч от порода Тетевенска овца – собственост на Иван Цолов от с. Липница край Ботевград. Породата е разпространена в района на Тетевен, Ловеч, Етрополе, Ботевград и с. Триводици, Пловдивско.

При козите беше награден пръч от породата Калоферска дългокосместа коза. Животното е на фермера Петър Георгиев от с. Горни Домлян. Развъдната дейност на тази порода се осъществява от три развъдни организации. Под селекционен контрол са 3500 кози.  

Победители излъчиха и при конете и кучетата. При конете най-добрите са кобила Мадона – порода Плевенски кон, собственост на ДП Кабиюк, Източнобългарски кон, собственост на ДП Кабиюк. Кобила Луна, порода Български тежковозен кон, собственост на Борислав Илиев. Кон Такиз, порода Дунавски кон, собственост на „Дилчеви” ООД, Кобила Куини, порода Рисист кон, собственост на Цветан Русев и кобила Танзания от породата Дунавски кон, собственост на Николай Евлогиев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.