1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Правилата за транспорта на животни не са достатъчно строги

Правилата за транспорта на животни не са достатъчно строги

Заради неточни или липсващи дефиниции на някои понятия има и опасност от нови вратички

Природозащитници критикуват предложението на Европейската комисия за реформиране на остарелите правила за транспортиране на живи животни. Според тях то не е достатъчно, за да сложи край на страданието на милиони животни, превозвани на дълги разстояния. 
 
Въпреки че проектът на Брюксел включва някои по-строги изисквания, има риск да се стигне до нерегулирана продължителност на морските превози, смятат активистите. 
 
Заради неточни или липсващи дефиниции на някои понятия има и опасност от нови вратички. Наскоро две екоорганизации публикуваха нов доклад, разкриващ мащаба на страданието, причинено от търговията на ЕС с живи животни. Всяка година се пренасят по около 44 милиона говеда, свине и овце, като понякога транспортът продължава по три седмици. Докладът също така показа, че неадекватните и подвеждащи официални записи на ЕС прикриват степента на страданието на животните.
 
Затова екоактивистите настояват за забрана за износ на живи животни извън Съюза и много по-строги правила за ограничаване на времето за транспортиране. Трябва също така да се гарантира, че пътуванията са правилно подготвени, за да се вземат предвид метеорологичните условия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.