1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Публикуван е работен вариант на условията за кандидатстване по подмярка 4.1

Публикуван е работен вариант на условията за кандидатстване по подмярка 4.1

Симеон Караколев коментира за Агро ТВ

Министерството на земеделието публикува работен вариант на условията за кандидатстване по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. В него са отразени коментари от проведеното обществено обсъждане.

В документа е записано, че кандидатите трябва да са регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба № 3, минималният стандартен производствен обем на земеделското им стопанство да е не по-малко от левовата равностойност на 8 000 евро. Условията за кандидатстване коментира съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация- Симеон Караколев.

„Няма нищо съществено по-различно от това, което коментирахме на последната работна група. Управляващият орган е включил като приоритетен сектор този на черупковите плодове. Има и дребни детайли, свързани с преобразуването на едноличния търговец в ЕООД. Нещата, които коментирахме на работните групи и на Комитет, вече се официализират.“

Кандидатстването на малките и средни животновъди по презумпция е трудно, обясни Караколев.

„С оглед на големия брой административни процедури, документи. Въобще това е една излишна тежест за малките и средните фермери. Нещо, което леко ни притеснява, това са критериите за иновации и дали ще могат да бъдат съвместими с голяма част от животновъдните ферми. Но в крайна сметка нека да мине приемът и тогава ще направим анализ, за да не се окажем прави, защото администрацията ще трябва да се замисли какъв е националният интерес.“

Земеделските стопани или членовете на група или организация на производители с проектно предложение с включени дейности, насочени към действащи животновъдни обекти, трябва да са собственици или ползватели на регистрирани животновъдни обекти по чл. 137.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.