1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Съпротива срещу забраната за умъртвяване на пилета

Съпротива срещу забраната за умъртвяване на пилета

Обсъжда се критично и въпроса за забрана на клетъчното отглеждане

България, Полша, Румъния и Дания са само някои от страните в Европейския съюз, които се изказват критично относно идеята да се забрани умъртвяването на мъжките пилета. Съпротива сред страните има и по въпроса за забрана на клетъчното отглеждане.
 
В призива към Комисията Берлин и Париж настояват тя да започне оценка на последствията, за да може забраната да влезе в преработеното законодателство за защита на животните. В двете страни такава забрана ще влезе в сила в началото на 2022 година.
Зад френско-германската инициатива застанаха Испания, Ирландия, Австрия, Португалия и Люксембург. Останалите страни членки са или открито против, или изчакват. Полша настоява въпросите за защитата на животните да бъдат в съответствие с рентабилността на птицевъдния сектор. На същото мнение са София и Букурещ, които искат да се направи оценка на разноските за новите технологии, преди да се въвеждат законодателни промени. Според Дания методите за разпознаване на пола на пилето преди излюпване все още не са достатъчно ефективни, а Чехия посочи, че една забрана би ощетила малките и средни стопанства. 
 
Разногласие има и по въпроса за забраната на клетъчното отглеждане, за която здравният комисар Стела Кириакидис иска до 2023 година да внесе законодателно предложение. Темата засяга почти всички сектори на животновъдството - птици, зайци, свине, говеда.
 
Нашата страна е една от онези с голям дял клетъчно отглеждане на кокошки – близо 70%. Затова София настоява за възможно най-дълъг преходен период и за защита на вече направените инвестиции. Подкрепа по въпроса получаваме от Румъния, а Хърватия е притеснена, че една прибързано въведена забрана може да застраши продоволствието. Критична е позицията и на Унгария. Според Будапеща клетъчното отглеждане на кокошки е най-добрата защита срещу разпространяване на болести като птичия грип. Освен това повечето днешни породи носачки не са пригодени за друг начин на отглеждане. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.