1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Свиневъди искат забрана на ферми тип "заден двор"

Свиневъди искат забрана на ферми тип "заден двор"

Те алармират, че промишленото производство е застрашено заради африканската чума по свинете, обвиняват неконтролираното отглеждане в лични стопанства

Причина за недоволството станаха новите огнища на африканска чума, заради които бяха умъртвени хиляди прасета. Повечето от тяхв свиневъдни стопанства всело Априлци и село Сбор, Пазарджишко.
Румен Караманов, предс. на УС на Асоциация на свиневъдите в България:
„Това се очакваше да стане още когато миналата година през септември месец ръководството на Министерство на земеделието взе решение да се регистрира задни дворове без значение дали отговарят на изискванията за биосигурност или не. Те бяха регистрирани като им беше даден срок, за да могат да направят тази биосигурност, но мисля, че никой не е извършил тези проверки. Дали тази биосигурност, на която трябва да отговарят, наистина се спазва. В момента „заден двор“ е доста разпространен отново и той застрашава промишленото свиневъдство на България. Както станахме свидетели, миналата седмица на три места изби болестта и то пак дойде от заден двор. Това се случва, защото там не се спазват и няма как да се спазват изискванията за биосигурност."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.