1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. В Австралия ползват отрова за справяне с африканската чума

В Австралия ползват отрова за справяне с африканската чума

Веществото вече има лиценз за употреба

За да предотвратят евентуалното разпространяване на африканската чума по свинете, австралийските учени разработиха нов метод за намаляване на популацията от глигани. Те използват натриев нитрит, примесен към храна, поставяна в специални кутии.
 
Иновацията е дело на Института за контрол на заболяванията по животните, чиито експерименти са показали, че с този метод могат да бъдат умъртвени между 80 и 100% от дивите свине в една група.
Организмът на глиганите не произвежда достатъчно количество от определен ензим, заради което не понасят натриевия нитрит. При прием на веществото се прекъсва преноса на кислород към мозъка, така че животното изпада в безсъзнание и умира бързо, без да изпитва болка, посочват учените. 
 
След това натриевият нитрит бързо се разпада, така че не замърсява околната среда. За хората и други животни веществото не е опасно, тъй като те разполагат с ензима, който липсва у дивите свине.
 
Веществото вече има лиценз за употреба в цяла Австралия и се продава без специално разрешително. Първите опити, проведени от фермери в щатите Западна Австралия и Куинсленд, показват добри резултати, най-вече заради това, че с отровата могат да се умъртвят много по-голям брой животни, отколкото при отстрела.
 
Освен опасността от АЧС, глиганите причиняват и големи финансови щети, унищожавайки посеви. Изчислено е, че заради тях фермерите всяка година губят по 70 милиона евро.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.