1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Вериги заведения за бързо хранене се отказват от клетките за кокошки-носачки след натиск от протестиращи

Вериги заведения за бързо хранене се отказват от клетките за кокошки-носачки след натиск от протестиращи

Този ангажимент ще бъде от полза за милиони кокошки в глобалната верига за доставки

Yum! Brands – най-голямата ресторантьорска компания в света, с близо 50 000 обекта в световен мащаб с веригите си за бързо хранене – публикува глобална политика за преминаване към 100% яйца от ферми без клетки в повечето си обекти до 2026 г. и в световен мащаб до 2030 г. Този ангажимент ще бъде от полза за милиони кокошки в глобалната верига за доставки и е постигнат след най-голямата досега публична кампания срещу яйцата с код 3, водена от Open Wing Alliance.

“Поради огромния размер на Yum! Brands, този ангажимент за снабдяване само с яйца от ферми без клетки ще намали страданието на милиони кокошки по целия свят”, заяви Александрия Бек, директор на Open Wing Alliance. “Тази политика включва някои от най-влиятелните вериги за бързо хранене и е очевидно, че яйца от ферми без клетки се превръщат в бъдещето на индустрията.” 

Open Wing Alliance

Публичната кампания, предшествала ангажимента на Yum! Brands, бе ръководена от организациите, членуващи в Open Wing Alliance – коалиция, обединена с цел подобряване на хуманното отношение към птиците, отглеждани в индустриални ферми по целия свят. Активисти от 77 организации за защита на животните в 63 държави обединиха усилията си, за да упражнят натиск върху Yum! Brands за животните, които ежедневно страдат за техните продукти. Проведени бяха и протести на живо – в София и от Сърбия до Нигерия, Тайван и др. Защо без клетки? Фермите с клетъчно отглеждане затварят кокошките в тесни, мръсни клетки, в които всяка кокошка има не повече пространство от един стандартен лист хартия. Често крайниците им се заклещват в клетките, което води до счупване на кости, деформации и тежка загуба на пера. Някои кокошки, които са твърде изтощени или не могат да се движат, биват стъпкани до смърт от своите сестри в клетката. Макар че все още трябва да се направи много повече, премахването на клетките е важна първа стъпка за кокошките носачки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.