1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП се ангажира да подкрепи призива на гражданите на ЕС за постепенно премахване на клетките в животновъдството

ЕП се ангажира да подкрепи призива на гражданите на ЕС за постепенно премахване на клетките в животновъдството

В отговор на европейската гражданска инициатива „Край на клетките“ евродепутатите ще обсъдят и гласуват резолюция за постепенно прекратяване на използването на клетки в животновъдството.

В проекторезолюцията на комисията по земеделие ЕК се призовава да представи законодателни предложения за забрана на отглеждането в клетки в ЕС, евентуално до 2027 г., след подходящ преходен период и солидна научна оценка на въздействието. Постепенното прекратяване на използването на клетки следва да се основава на подход за всеки отделен вид, който да отчита характеристиките на различните животни.

Преди да бъдат направени законодателни промени, е необходима подходяща подкрепа, включително подходяща подкрепа и услуги за обучение, стимули и финансови програми за земеделските стопани и животновъдите, както е посочено в проекта на текста. Очаква се членовете на ЕП да посочат, че всички животински продукти, внасяни в ЕС, следва да бъдат произведени в пълно съответствие със законодателството на ЕС, включително използването на системи за отглеждане без клетки.

Европейската гражданска инициативаКрай на клетките“ беше регистрирана в Европейската комисия на 5 септември 2018 г. Към момента на внасянето ѝ инициативата беше събрала подкрепа от почти 1,4 милиона поддръжници от целия ЕС, като изискваният праг за подписите беше достигнат в 18 държави членки. Членовете на ЕП обсъдиха гражданската инициатива заедно с нейните организатори, комисари и представители на други органи на ЕС по време на публично изслушване на 15 април.

Дебатите ще се състоят на 10 юни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.