1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ветеринарната медицина - престижна и желана професия

Ветеринарната медицина - престижна и желана професия

В Костинброд обучават бъдещи ветеринарни лекари

Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство в Костинброд повече от 60 години е единственото училище в западната част на България, което подготвя кадри в областта на ветеринарната медицина. Завършилите специалността излизат като ветеринарни техници и най-естественото нещо е да продължат висше ветеринарномедицинско образование, за да практикуват като ветеринарни лекари.

В състоялите се дни на отворените врати, организирани в гимназията стана ясно, че ветеринарната медицина е професия, към която децата проявяват траен интерес.

Емпатията е водеща мотивация дори в 21 век, която кара децата да изберат високохуманната професия - ветеринарна медицина. Тази, която лекува човечеството, според широкоизвестната сентенция.

„Нашата професия е свързана с храната на хората, със здравето на животните, с предпазване от заболявания. Нашата професия е с много широк спектър на действие. Най-голям интерес учениците от специалността Ветеринарна медицина проявяват към клиничните дисциплини и особено към дисциплини, свързани с практиките, които се провеждат на терен“, посочи преподавателят д-р Симеон Симеонов.

По думите му важна част от обучението е децата да бъдат възпитани първо на любов и всеотдайност към животните и правилно отношение към тях.

Медицината, в това число и ветеринарната, е практическа наука. В гимназията залагат на уменията, които учениците придобиват на терен. Практическата подготовка е много сериозна, подчерта директорът Светослав Иванов.

„На мен лично много ми харесва, когато контактувам с тези млади хора. С тях мога да говоря на по-висок специализиран език с терминология и се надявам голяма част от учениците да завършат ветеринарна медицина и един ден да ги видя като реализирани млади ветеринарни лекари“, каза преподавателят д-р Христо Кънев.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.