1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Забраната за ритуално клане не нарушава религиозните права

Забраната за ритуално клане не нарушава религиозните права

Религиозните групи незабавно осъдиха решението

Държавите в Европейския съюз могат да забранят практиката на ритуално клане с цел насърчаване на хуманното отношение към животните, без с това да нарушават правата на религиозните групи. Това постанови Европейският съд в Люксембург.
 
Решението на Съда идва след като еврейски и мюсюлмански асоциации оспориха нареждане на фламандското правителство в Белгия от 2017 година, според което убиването на животни без предварително смъртоносно зашеметяване се забранява.
 
По-рано тази година един от прокурорите в Европейския съд заяви, че забраната трябва да бъде отменена, тъй като не съответства на законодателството на ЕС, което позволява освобождаване от задължения за хуманно отношение към животните по религиозни причини.
 
Съдът обаче реши, че регламентът за клане на животни "не пречи на държавите членки да налагат задължение животните да бъдат зашеметявани преди убийството, като това се отнася и за клането, предписано от религиозни обреди", при условие че не противоречи на Хартата на ЕС за основните права на човека. Хартата включва правото на спазване на определени религиозни практики, но в решението се казва, че това трябва да бъде балансирано спрямо способността на обратимо зашеметяване за постигане на по-хуманно отношение към животните.
 
Предложената забрана във Фландрия също няма да засегне циркулацията на кашерно и халално месо, произведено другаде, добави съдът.
Религиозните групи незабавно осъдиха решението, като в изявление председателят на Европейския еврейски конгрес Моше Кантор го определи като "тежък удар върху еврейския живот в Европа". 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.