1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Животновъди искат промяна в Наредба 26

Животновъди искат промяна в Наредба 26

Животновъди, с одобрени проекти по подмярка 4.1 искат промяна в Наредба 26

Приключи последният етап от предварителното класиране на 647 проекта по процедурата за кандидатстване по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 от Програмата за развитие на селските райони. Проектните предложения бяха оценени и класирани, спрямо броя получени точки по критериите за подбор.Един от одобрените кандидати е Тодор Ванев, който обясни, че в процеса на кандидатстване не е имал затруднения.
"Сега кандидатствам за втори път по мярката за модернизация за хладиле танк. Нямах проблеми от страна на Фонд „Земеделие“ с кандидатствали."
Подпомагането по подмярката дава възможност за закупуване на оборудване, което изисква значителни инвестиции от страна на фермерите. Тодор отглежда около 400 говеда от породата джерсей и холщайн, 200 от които се доят всеки ден. Количеството мляко, което произвежда дневно, е 6 тона, но не може да го преработва изцяло в своята си мандра, заради ограничението в наредба 26. Това е съществена причина да не може да се развива пълноценно, сподели Тодор.
"Половината продукция си я преработвам през мандрата, другата половина я давам на прекупвачи, защото нямам право по Наредба 26 да продавам всичкото мляко. Имам право на 30-40% за директна продажба. Имам пазар за всичкото, но после няма да излезе за субсидия, защото моите са под селекция и трябва да доказвам количества. Трябва да се освободят животновъдите от такива ограничения и да можем да продаваме цялата продукция, която произвеждаме. Аз не виждам пречка, всичко има фактури, работи се на светло“. 
Животновъдът ще настоява да се преразгледат изискванията за регистрация по Наредба 26.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.