1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕК предлага квоти за Средиземно и Черно море

ЕК предлага квоти за Средиземно и Черно море

В Черно море предложението включва ограничения на улова и квоти за цаца и калкан

Европейската комисия прие риболовните квоти за 2024 година за Средиземно и Черно море. С предложението се насърчава устойчивото управление на рибните запаси в двата водни басейна и се изпълняват политическите ангажименти, поети в декларацията MedFish4Ever (Медфиш форевър) и Декларацията от София.
 
Въз основа на най-новите налични научни становища Брюксел предлага да се използват същите инструменти, които бяха въведени във възможностите за риболов за последните две години. Тези инструменти включват риболовно усилие за траулерите и корабите с парагади, както и ограничения на улова на дълбоководни скариди. Мерките бяха установени в рамките на многогодишния план за управление за запасите от дънни видове в западната част на Средиземно море с цел постигане най-късно до 1 януари 2025 година на максималния устойчив улов.
 
Повечето възможности за риболов ще бъдат предложени на по-късен етап въз основа на резултатите от годишното заседание на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и научното становище за запасите от дънни видове, обхванати от многогодишния план за управление.
 
В Средиземно море в предложението се запазват непроменени мерки по отношение на червените корали. Тазгодишното предложение за червенопер пагел и дълбоководни скариди продължава постепенното намаляване на улова, а предложението за голяма корифена и други запаси ще бъде актуализирано към края на 2023-та.
В Черно море предложението включва ограничения на улова и квоти за цаца и калкан. По отношение на цацата Комисията предлага да се запази ограничението на улова за настоящата година, а за калкана равнищата на общия допустим улов и квотите ще бъдат определени и приети в края на годината. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.