1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕК прие втори пакет от мерки за подкрепа на сектор Рибарство, аквакултура и преработка

ЕК прие втори пакет от мерки за подкрепа на сектор Рибарство, аквакултура и преработка

България настояваше за подобно предложение

Комисията предложи законодателно изменение на Европейския фонд за морско дело и рибарство за периода 2014—2020 г. (ЕФМДР), което ще даде възможност за допълнителни кризисни мерки в подкрепа на секторите на рибарството и аквакултурите в ЕС в контекста на нахлуването на Русия в Украйна. Това допълва първия пакет от кризисни мерки, приет в рамките на Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (ЕФМДРА) на 25 март. Той включва финансова компенсация за допълнителни разходи, за пропуснати приходи и за съхранението на продукти, както и за временното преустановяване на риболовни дейности, където понастоящем те не са безопасни.

България настояваше за подобно предложение от страна на ЕК, което беше широко представено от България на тяхното внимание през последния месец.

Какво включва пакетът:

Използване на финансовите средства, останали от периода 2014—2020 г., за подкрепата при кризи

Военната агресия на Русия срещу Украйна доведе до увеличаване на цените на енергията и суровините, като генерира много високи допълнителни експлоатационни разходи и сви маржовете на печалба в секторите на рибарството, аквакултурите и преработката на морски храни. Войната доведе и до прекъсване по предпазливост на риболовните дейности в някои райони. След предложението бъде прието, държавите членки ще имат възможността да предоставят бързо финансова подкрепа за допълнителните разходи и икономическите загуби, произтичащи от кризата, и по-специално:

*Финансова компенсация за временното преустановяване на риболовни дейности, където военната агресия на Русия срещу Украйна застрашава сигурността на риболовните операции. За тази компенсация не се прилага финансовият таван и максималният срок, определен за другите случаи на временно преустановяване.

*Финансова компенсация за организации на производители, които съхраняват на склад продукти от риболов или аквакултури в съответствие с механизма за съхранение в Регламент (ЕС) № 1379/2013 (обща организация на пазарите).

*Финансова компенсация за операторите в сектора на рибарството и аквакултурите (включително преработвателния сектор) за пропуснатите от тях приходи и за допълнителните разходи, които са понесли поради смущенията на пазара, причинени от военната агресия на Русия срещу Украйна и последиците от нея за веригата на доставки на продукти от риболов и аквакултури.

С предложението тези схеми за обезщетение се въвеждат в съществуващите мерки по ЕФМДР, за да се улесни бързото им изпълнение. С предложението се въвеждат също така механизми за гъвкавост, за да се улесни бързото изпълнение на тези нови мерки:

*Опростена процедура за изменение на оперативните програми на държавите членки по отношение на въвеждането на тези мерки, включително преразпределяне на финансови ресурси.

*Допустимост на разходите със задна дата за тези мерки, считано от 24 февруари 2022 г.

*Възможността за преразпределяне на фиксираните суми, първоначално запазени за някои мерки по ЕФМДР (т.е. контрол и правоприлагане, събиране на данни), към новите мерки, свързани с кризи.

Това е законодателно предложение, което преди да влезе в сила, трябва да бъде прието от Европейския парламент и Съвета посредством обикновената законодателна процедура.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.