1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕП подкрепя споразумението с Островите Кук

ЕП подкрепя споразумението с Островите Кук

Приетият протокол осигурява достъп на четири кораба от Европейския съюз

Своята подкрепа за рибарското споразумение между Европейския съюз и островите Кук дадоха депутатите от Комисията по рибарство в Европарламента, като одобриха новия протокол между двете страни. Той ще важи три години.
 
Приетият протокол осигурява достъп на четири кораба от Европейския съюз - три от Испания и един от Франция - до водите на островите Кук за риболов на риба тон за 100 дни в годината, като има опция за удължаване с още 110 дни. В замяна архипелагът с население от 20 хиляди души ще получава по 700 хиляди евро на година. Половината от тази финансова помощ покрива достъпа до рибни ресурси, а другата половина се използва за подпо,рмагане на развитието на секторната политика в областта на рибарството на островите Кук.
 
Протоколът отдава голямо значение на устойчивото развитие на местния рибен сектор. За наблюдение на изпълнението и справяне с незаконния риболов протоколът въвежда механизми за проверка и докладване на улова. Докладът на Комисията по рибарство в Европарламента отбелязва, че островите Кук имат едни от най-устойчивите запаси от риба тон в света, като в същото време тези риби са ключов ресурс за популациите на тихоокеанския регион. Той играе роля в развитието на занаятчийския риболов, като осигурява доходи на рибарите и като допринася за развитието на инфраструктурата за преработка.
 
По този начин протоколът осигурява приемственост на флота на ЕС и играе роля в развитието на местния риболовен сектор, който представлява около 3% от БВП на островите Кук, като се фокусира върху опазването на морската среда и рибните ресурси, добавят евродепутатите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.