1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Средиземноморските страни се разбраха за по-добър контрол на рибарството

Средиземноморските страни се разбраха за по-добър контрол на рибарството

Новият механизъм ще проследява случаите на неспазване чрез подходящи и пропорционални мерки

В рамките на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море, Европейският съюз и съседните държави се споразумяха да въведат нови инструменти за проследяване на дейностите на всички флотове, извършващи риболов в Средиземно и Черно море. Всички ще имат достъп до различните многогодишни планове за управление. 
 
Новият механизъм ще проследява случаите на неспазване чрез подходящи и пропорционални мерки. За да се консолидират съвместните усилия в Средиземно море и да се гарантира, че те ще доведат до резултати на място, още тази година в неговите води ще бъде разположен патрулен кораб на Европейската агенция за контрол на рибарството.
 
На 46-то годишно заседание на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море, ЕС и съседните държави се споразумяха да укрепят еднаквите условия на конкуренция при контрола и управлението на рибарството. Това е ключова стъпка, за да се гарантира, че всички оператори, участващи в рибарството, спазват едни и същи стандарти.
 
Благодарение на усилията на Евросъюза и на повече от 12 други крайбрежни държави, Генералната комисия единодушно прие 34 общи мерки. Те ще бъдат подкрепени с годишна безвъзмездна помощ в размер на 8 милиона евро.
Очаква се мерките да доведат до следните положителни въздействия в Средиземно и Черно море: 
 
- По-голяма устойчивост чрез проследимост, която е от съществено значение за борбата с незаконните практики. 
- Декарбонизацията като отговор на енергийни кризи и замърсяване. Генералната комисия ще бъде първата регионална организация за управление на рибарството, която ще създаде постоянна работна група и ще приеме пътна карта за декарбонизацията на риболовните дейности. 
- Защита на уязвимите видове и морските местообитания. Беше приета стратегия за защита на застрашените популации и се създаде обсерватория за неместните видове. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.