1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Министър Борислав Сандов: Адаптацията към климатичните промени означава да използваме решения от природата

Министър Борислав Сандов: Адаптацията към климатичните промени означава да използваме решения от природата

Той даде началото на проект с мерки за адаптация към промените в климата

В Гълъбово вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов даде началото на проект с мерки за адаптация към промените в климата.

„Климатичните промени са тук и ние трябва да се адаптираме към тях. Екстремните прояви на времето стават все по-ощетяващи и науката е категорична – ще имаме повече наводнения, засушавания, пожари. Но ако се научим да се пазим и използваме решения, базирани на природата, можем да се справим – защото природата е минавала през различни катаклизми и е успявала да еволюира. Ние трябва да направим същото”, каза министър Борислав Сандов. Той припомни, че адаптацията към климатичните промени е негова лична кауза. Затова подкрепя такива проекти с идеята да дадат началото на цялостен процес в България, който да е осъзнат и да води до развитие, а не само до предотвратяване на щети.

Проект „Въвеждане на мерки за адаптация към променящия се климат в общините Гълъбово, Горна Оряховица и Стамболово“ е насочен към по-ефективни действия за справяне с последствията от климатичните промени, включително за редуциране на емисиите на парникови газове и при екстремни климатични събития. В Гълъбово и Горна Оряховица ще се постави покривна фотоволтаична система върху сградите на двете общини. В Стамболово се организира залесяване на общински терени за смекчаване и адаптация към климатичните промени в областта на биоразнообразието и екосистемите.

Заедно с министър Сандов началото на проекта обявиха Камила Лангсхолт –   съветник сектор „Околна среда“ и „Енергетика“ в офиса на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП), и кметовете на общините Гълъбово –  Николай Колев, и Горна Оряховица –  Добромир Добрев. 

Според министър Борислав Сандов сега общините са три, но по този механизъм ще бъдат подкрепени и други: „Тези общини са белите лястовици – първопроходците, които показват добрите примери. Националната стратегия за адаптация към климатичните промени е останала по-скоро на хартия, тъй като не е имала ясен план и финансова подкрепа”.

Основната цел на проекта е да подобри компетентността на общинските служители при планиране на мерки за смекчаване и адаптиране към климатичните промени. Ще се преразгледа и оцени ефективността на действащите стратегически планове и мерки на местните власти.

Министър Борислав Сандов се срещна с представители на гражданското общество, ангажирано с екологичните проблеми в региона на Димитровград и Гълъбово.

Проектът се финансира по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ (ПООСКП) на ФМ на ЕИП. Програмен оператор на ПООСКП е МОСВ. Стойността на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 723 308 лева, а срокът за изпълнение – 24 месеца. Бенефициент на проекта е община Гълъбово, а общините Горна Оряховица и Стамболово са партньори. Бюджетът на Програмата „Опазване на околната среда и климатични промени“ е 15,29 млн. евро – 13 млн. евро безвъзмездна помощ от ФМ на ЕИП 2014 – 2021 и 2,29 млн. евро национално съфинансиране. Програмен оператор на ПООСКП е дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз и международно сътрудничество“ към МОСВ, а партньор – Норвежката агенция по околна среда/Norwegian Environment Agency (NEA).


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.