1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Даряват „Рибния буквар“ на българското училище в Братислава

Даряват „Рибния буквар“ на българското училище в Братислава

Петко Костов от София е първият, който се включи в кампанията „Книги за Братислава“

Петко Костов от София е първият, който се включи в кампанията „Книги за Братислава“, организирана от Изпълнителна агенция по горите, Североизточно държавно предприятие, БДЗП и Югоизточно държавно предприятие. Заедно със съпругата си той е заделил от личната им библиотека няколко издания на български автори, по които в училище са учили синовете и внуците му. Сред книгите има особено ценно издание на „Рибния буквар“ на Петър Берон. Петър Костов иска децата в Братислава да се докоснат до книгата, а не само да видят снимка на корицата и в учебника си по история.

Рибен буквар

За себе си първият ни дарител казва, че е роден на 1 март  1942 година в село Ябланица. Любовта към книгите идва от учителката му в махленското училище Милка, която два пъти седмично събирала класа си през ваканциите, за да им чете книги от български автори. След Търговската гимназия в София Петко Костов завършва Селскостопанската академия, където известно време е бил асистент. По-късно се занимава с растителна защита и работи в Африка. Спомня си, че винаги когато е бил на път е носил със себе си книги, чрез които е попадал в нови и непознати светове. В момента препрочита „Опитите“ на Монтен, защото смята, че един прочит не е достатъчен за философ от неговият ранг.

Костов уточнява, че цял живот е събирал книги, а и има много лично творчество, като част от стиховете и разказите са му са публикувани на страниците на „Средношколски вестник“. Обича да чете много и с удоволствие се включва в кампанията в полза на българското училище в Братислава. Обещава да убеди и свои приятели да дарят книги за едно от най-старите български школа зад граница.

Всички, които искат да помогнат за обновяване на библиотеката в Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава могат да изпратят книги или да ги занесат на ръка в ИАГ, СИДП или ЮИДП

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.