1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. "Грийнпийс": ЕП одобри ключова реформа за възстановяването на рибните запаси в Европа

"Грийнпийс": ЕП одобри ключова реформа за възстановяването на рибните запаси в Европа

Новата политика ще влезе в сила през 2014 г.

Гласуваната в Европейския парламент реформа в Общата политика в областта на рибарството (ОПОР) е стъпка напред в перспективата за възстановяването на рибните запаси в Европа. Това е позицията на международната екоорганизация "Грийнпийс", разпространена, след като в сряда Европейският парламент одобри ключова реформа, целяща да намали риболова, за да се достигнат отново устойчиви нива на рибните запаси. Промените залагат още да се прекрати изхвърлянето на нежелания улов в морето и да базира дългосрочното планиране на достоверни научни данни. Новата политика ще влезе в сила през 2014 г.

Според данни на Европейската комисия 80% от рибните запаси в Средиземно море и 47% от тези в Атлантическия океан са изразходвани в момента.

"Този вот е важен сигнал за прекратяването на прекомерния риболов и е доказателство за решимостта на парламента да защитава публичния интерес. Националните правителства, които стоят на пътя на реформата – като Испания и Франция, ще открият, че все по-трудно ще работят за интересите на шепа мощни компании, без дългосрочна мисъл за състоянието на океаните или за поминъка на по-голямата част на рибарите", казва Саскиа Ричарц от "Грийнпийс" - Брюксел.

Членовете на Европейския парламент подкрепиха мерки за намаляване на натиска от риболова до 2015 г., за да се позволи на рибните запаси да се възстановят до устойчиви нива. Одобрени бяха и политики с цел размерът на риболовния флот на ЕС да бъде в съответствие с наличието на риба в морето, както и за насърчаване на дребномащабния риболов с по-ниско въздействие.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.