1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Лесозащитните станции ще отговарят за здравето на горите

Лесозащитните станции ще отговарят за здравето на горите

Нова наредба изчиства пропуските и по-ясно определя задълженията и отговорностите на лесозащитните станции, Регионалните дирекции по горите и съответните горски стопанства

Лесозащитните станции ще следят за здравословния статус на горите. Те ще наблюдават и определят мероприятията в тях. Това предвижда проект на изцяло нова Наредба за защита на горските територии от болести, вредители и други повреди, съобщиха за Аgro.bg от Изпълнителната агенция по горите.  

В момента съществува Наредба 12 за защита на горските територии, но тя е остаряла и има неточности в нея, коментират от Агенцията.

Новата Наредба ще замени сегашната. Текстове й изчистват пропуските и по-ясно определят задълженията и отговорностите на лесозащитните станции, Регионалните дирекции по горите и съответните горски стопанства.

Лесозащитните станции ще дават предписания на държавните предприятия, общините и частните собственици за растително-защитните мероприятия, които трябва да се извършат в горските територии. Станциите ще издават удостоверения за здравословното състояние на масивите. Също - запазва се отговорността на собствениците на частните гори да наблюдават терените си.

Новата Наредба предвижда и запазване на Национална комисия по лесозащита, която ще съвещава веднъж годишно. Тя ще изготвя становища по годишния отчет на Лесозащитните станции и ще има право да разработва нормативни актове. При възникване на каламитет Комисията ще излиза с мерки за овладяване на кризисната ситуация в горите, а земеделският министър ще трябва да осигури финансиране, уточниха от Агенцията по горите.

 

Автор: С. Димитрова, Д. Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.