1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Ново приложение ще бори нарушенията в горите

Ново приложение ще бори нарушенията в горите

Прозрачността е приоритет за ИАГ

„Прозрачността в горските стопанства е един от приоритетите, който стои пред нас за близко бъдеще“. Това коментира за Агро ТВ инженер Филип Ковашки, заместник-изпълнителен директор на Агенцията по горите.

„И в момента голяма част от процесите и дейностите, които се провеждат в горските територии, са обществено достъпни, т.е са прозрачни. Така например всяка продажба на дървесина е отразена и обявена, чрез търг разбира се, на страниците на съответните държавни предприятия. Всеки един документ, който удостоверява законния произход на дървесината, е публично достъпен чрез сайта на ИАГ. Всеки гражданин, в който възникнат съмнения дали този автомобил транспортира законно дървесина или не, може да провери по номера на превозното средство. Това е в голяма степен изсветляване на всички дейности, които протичат в горските територии и в транспорта.“

В едно държавно предприятие вече се тества приложение, в което е възможно да се качи снимка при издаване на превозния билет, т.е при издаване на документа, удостоверяващ законния произход на дървесината. Всеки гражданин, сравнявайки снимката и това, което вижда натоварено на превозното средство, може да установи дали е законно. Това би улеснило до голяма степен и контролните органи. Ще намалее броят на сигналите, а те ще бъдат по-прецизни. Така ще намалее ресурсът, необходим за извършването на всяка една проверка. От друга страна гражданите могат сами да се убедят в правотата или в грешката си, допълни Ковашки.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.