Пернишки ловци против национален план за управление на вълка

Миналата година в Радомирско са отстреляни 11 вълци върху 86 000 хектара ловна територия

Ловците в Пернишко и Кюстендилско не одобриха представения от Сдружение за дива природа "Балкани" - София национален план за управление на вълка по време на общественото му обсъждане в РИОСВ-Перник, пише zapernik.com.

Позовавайки се на заключенията на работна група от авторитетни специалисти и директива 92/43 на Европейския съюз, природозащитниците поискаха хищникът да не се ловува през месеците април, май и юни.

Популацията на вълка сериозно е нараснала и няма нужда от защита, заяви Виктор Вучков - заместник-председател на Ловно - рибарско сдружение "Перник". По думите му прогресивното увеличаване на вида се отразява негативно на полезния дивеч, който непрекъснато намалява . Ловците са единодушни, че сърната ще изчезне наполовина, ако бъде спрян отстрелът на хищника. Да не се въвежда забрана, а да се стимулира отстрелът на вълка, предложи Ивайло Банков от радомирското ловно-рибарско сдружение.

Миналата година в Радомирско са отстреляни 11 вълци върху 86 000 хектара ловна територия.

Вълкът трябва да остане санитар на гората, заяви Венко Калинчев - председател на Ловно-рибарското сдружение в Кюстендил. По думите му при нормална гъстота на популацията на 100 000 хектара горска площ трябва да има 2 вълка. В предложения план не са взети под внимание данните, предоставени от Националния ловно-рибарски съюз "Съюз на ловците и риболовците в България" /НЛРС-СЛРБ/ за състоянието на популацията на вълка, за неговия отстрел, коментира Димитър Нанчев - експерт направление "Лов" към НЛРС-СЛРБ. По думите му данните от таксацията категорично доказват растящата популация на хищника.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.