1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Стартира процес на акредитиране на българския стандарт за сертифициране по PEFC

Стартира процес на акредитиране на българския стандарт за сертифициране по PEFC

До момента по PEFC системата са сертифицирани над 300 милиона хектара в 45 страни от целия свят

Стартира процес на акредитиране на българския стандарт за сертифициране по PEFC. Това стана ясно на провелата се днес работна среща между ръководството на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и представители на международната неправителствена организация с нестопанска цел PEFC в Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). 

Мероприятието беше инициирано от страна на г-н Петер Латхам – председател на Съвета на PEFC с цел представяне на стандарта за сертифициране на горите и възможностите за бъдещо сътрудничество.

Световната организация се занимава с националните горски стандарти за сертифициране на гори, като насърчава устойчивото им управление, гарантирайки техните специфични функции като икономически рентабилни, социални, отговорни и екологични. До момента по PEFC системата са сертифицирани над 300 милиона хектара в 45 страни от целия свят.

„Радвам се, че имаме възможност да се запознаем със стандарта PEFC и се надявам в близко бъдеще да си партнираме успешно“, заяви  изпълнителният директор на ИАГ инж. Мирослав Маринов.

В срещата участваха още съветника на министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Георги Костов, зам. изпълнителният директор на ИАГ д-р инж. Ценко Ценов, инж. Елена Величкова – държавен експерт в МЗХГ, д-р инж. Кирил Ташев – главен експерт и инж. Николета Динева - главен експерт в ИАГ, инж. Антоний Стефанов  - председател на Съвета за устойчиво управление и сертификация на горите в България и представители на световната организация.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.