1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Ученици от Малко Търново станаха „лесовъди за един ден“

Ученици от Малко Търново станаха „лесовъди за един ден“

Ученици от 11 клас от паралелка „Горско стопанство” на СУ „Васил Левски” – Малко Търново бяха „лесовъди за един ден”. Освен това те участваха във викторината посветена на Седмицата на гората. Темата, която избраха беше „Защо и кога сечем горите”. 

Дни преди официалния старт на Седмицата на гората 2022 екипи на Дирекция на Природен парк „Странджа”, Държавно ловно стопанство Граматиково и Регионална дирекция по горите – Бургас запознаха бъдещите лесовъди с дейностите по опознаването и стопанисването на горските територии. Те показаха на терен как се измерват параметрите на дървото, с какви уреди става това, определиха състава и приблизителната възраст на гората в м. Папазова нива. Служителите по горите разясниха на учениците  видовете сечи, как се определя кои дървета да бъдат премахнати и защо. Младежите зададоха десетки въпроси, на които отговаряха инж. Румяна Цвяткова – директор на ДПП „Странджа”, инж. Димитър Цанев – зам. директор на ДЛС „Граматиково” и експертите на РДГ – Бургас Дарина Костадинова, Диана Илиева и Стоян Николов.  От своя страна инженер-лесовъдите също зададоха множество въпроси и получиха изчерпателни отговори от своите бъдещи колеги.

Инициативата, която беше изключително полезна за всички участници и посветена на Седмицата на гората (4  - 10 април), бе подкрепена от община Малко Търново.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.