1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Има ли достатъчен резерв от дълготрайни млечни продукти

Има ли достатъчен резерв от дълготрайни млечни продукти

Снимка:

Питайте шефа на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“

„Това е държавна дълбока тайна, но мисля, че може би има наличности, не съм сигурен, но може би за една седмица. Да не кажем за два дена. Все повече предприятия, които държаха резерв от трайни млечни продукти, в момента нямат.“ Това коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. „В нашето предприятие съхранявахме продукти преди години, но вече не го правим и не искаме“, призна Зоров.

Държавен резерв и военновременни запаси обявява процедури за сключване на договори за външни съхранители. Преди години в тях са участвали млекопреработватели.

„Доколкото ми е известно, вече няма желаещи. Категорично в последната година нямам информация членове на Асоциацията на млекопреработвателите да са кандидатствали по процедури на Държавен резерв“, каза млекопреработвател номер едно. Той обясни защо е така. Съхранителят не означава, че ще е производител на продуктите. „Карат ни едни „боклуци“ да съхраняваме. Вие не знаете какво е качеството на тези продукти, от къде са доставени. Купуват от някой и го дават на съхранителя, той да го държи в складовете си за жълти стотинки. Но нали разбирате, че сиренето, кашкавалът не могат да стоят с години. След няколко месеца тези количества трябва да бъдат обновени. Тези, които са стояли в склада, трябва да бъдат продадени. Ако не са качествени, си сриваме имиджа, а понякога не може дори да ги продадем. Съответно тези количества се обновяват, но с продукция от собствената фабрика. Заради това почти се провалят всички търгове, за които аз знам. Практиката е порочна и трябва много дълбоко да се коригира. Питайте шефа на резерва колко млечни продукти има и за колко време ще стигнат. Според нас почти нищо няма“, каза още Зоров.

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.