1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 10 млн евро европейски средства източени нелегално от земеделски дружества

10 млн евро европейски средства източени нелегално от земеделски дружества

У нас са установени злоупотреби с европейски средства на стойност 10 милиона евро. Накратко: подставени фирми са използвани от дружества в селското стопанство, за да се заобиколят таваните за максимално допустимата подкрепа, която едно дружество може да получи от фондовете на Европейския съюз.

Това стана ясно, след като Европейската служба за борба с измамите със средства на ЕС – ОЛАФ, представи в Брюксел данните за дейността си през миналата година. За нашата страна са били извършени четири проверки и са били издадени две препоръки. Установено е, че в България аграрни фирми, са получавали в миналото средства от ЕС и след като достигали тавана на възможното финансиране, са се опитвали с измама да придобият още средства. Това се е случвало с основаването на привидно независими нови фирми.

Дружества, които достигали границата за получаване на земеделски помощи от ЕС, са се разширявали с техни приближени фирми, които дотогава не са използвали европейско финансиране, за да поискат още средства. 

Привидно независимите фирми пък били основавани или специално за целта, или са съществували и по-рано, но са били преструктурирани, така че да не бъде ясна връзката им с предишните получатели на средства от ЕС.

Често адресът на регистрация на старите получатели на субсидии и фирмите е бил един и същ, установила проверката.

Службата на европейско ниво уточни, че общото финансово отражение на тези случаи е 10 млн. евро, а подобни измами увреждат финансовите интереси на Съюза и пречат на положителното развитие на съвестните земеделци.

През периода 2014 до 2018 г. ОЛАФ е засякла 94 случая на нередности в България - без непременно да е ставало дума за измами, като са били издадени 15 препоръки.

От 2012 до 2018 г. българските власти са предприели действия по 13 случая, от които един е завършил с повдигането на обвинение, а по девет случая не са били взети мерки досега.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.