1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 6 държави от ЕС с остра критика срещу договора с МЕРКОСУР

6 държави от ЕС с остра критика срещу договора с МЕРКОСУР

Европейските фермери трябва да имат справедливи условия, за да устоят на конкуренцията на огромните стопанства в Южна Америка

Остра критика срещу договора за свободна търговия между Европейския съюз и държавите от МЕРКОСУР изразиха представители на селскостопанските камари на 6 държави от Съюза по време на срещата си в Унгария.

По покана на унгарското агроведомство в срещата на селскостопанските камари участваха Австрия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия и Хърватия. "Европейските фермери трябва да имат справедливи условия, за да устоят на конкуренцията на огромните стопанства в Южна Америка, които произвеждат много по-евтино и при съвсем различни екологични и икономически стандарти", се казва в декларация на селскостопанските камари. Те са против европейският агросектор да бъде пожертван в името на международни търговски интереси.

"Не разбираме как е възможно един такъв договор да бъде сключен зад гърба на нашите стопани", смятат представителите на участващите страни. Според тях споразумението освен всичко друго ще доведе и до изостряне на климатичните промени. Брюксел предписвал все по-строги мерки за защита на климата, но в същото време щял да търгува с държави, които не зачитат никакви екологични и социални стандарти.

Освен договора с МЕРКОСУР, селскостопанските камари на 6-те държави обсъдиха климатичните промени и европейската аграрна политика. "Всички ние настояваме Общата селскостопанска политика да получи достатъчно финансиране, за да засилим конкурентоспособността на европейското земеделие и да предотвратим обезлюдяването на селските региони", пише в заключителната декларация от срещата в Унгария. (aiz)

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.