1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 84 млн. евро по проекти от ПРСР е възстановила ЕК на България

84 млн. евро по проекти от ПРСР е възстановила ЕК на България

Парите бяха преведени авансово от бюджета в края на 2013 г.

84 млн. евро е възстановила Европейската комисия на България. Парите бяха преведени авансово от бюджета в края на 2013 г. по проекти от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Очаква се до края на месеца Брюксел да върне още 60 млн. евро и така общата възстановена сума ще достигне 144 млн. евро. Това съобщи зам.-директорът на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Виолета Александрова, цитирана от econ.bg.

Междувременно ръководството на разплащателната агенция към ДФЗ поиска промяна на регламентите за мярка „Млад фермер“, тъй като 63% от одобрените проекти по нея са за отглеждане на червеи. Александрова коментира, че с развиването основно на този сектор няма да имаме конкурентно европейско земеделие. Фондът обаче не можел да връща такива проекти, тъй като били много издържани и отговаряли на изискванията.

Mинистърът на земеделието и храните Димитър Греков пък изрази притеснение, че политическите промени, които се задават, сериозно ще застрашат подготовката на страната на важните нормативни изисквания и регламенти, по които от 2015 г. ще се извършват преките плащания от ЕС за земеделските производители. Особено големи тревоги будят все още неясните изисквания и критерии за агроекологичните плащания, които Министерството на земеделието и храните трябва да създаде заедно с браншовите организации на фермерите и до 1 август да ги представи в окончателен вид на ЕК, предаде 3e-news.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.