1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Агрокомисията в ЕП е за съкращения при директните плащания

Агрокомисията в ЕП е за съкращения при директните плащания

Документът ще бъде обсъден още този месец в пленарна зала

Директните плащания за големи стопанства да бъдат намалени, а малките ферми да получават по-големи суми. За това гласуваха депутатите в Аграрната комисия на Европейския парламент.

Аргументът на народните представители е, че големите стопанства работят по-ефективно и с по-малки разходи. Затова при площи над определена граница субсидиите трябва постепенно да намаляват. Ако субсидията надхвърли определена сума, трябва да има абсолютна горна граница за подобни плащания, смятат депутатите. Тази горна граница да бъде еднаква и задължителна за всички страни-членки.

Аграрната комисия в Европейския парламент предлага също така спестените от директни плащания средства да не се връщат в общия аграрен бюджет, а да остават на разположение на националните правителства за подкрепа на селското стопанство. В гласуваната декларация се изтъква обаче, че съкращаването на субсидиите и дегресията не бива да водят до загуба на работни места. Документът ще бъде обсъден още този месец в пленарна зала и е в отговор на предложенията на агрокомисаря Фил Хоган, който също иска ограничаване на директните плащания.

За следващия многогодишен финансов период Аграрната комисия не одобрява съкращения в бюджета на Общата селскостопанска политика. Депутатите настояват и за специални мерки за защита на млекопроизводителите при евентуални пазарни кризи в бъдеще.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.