1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Арестуваха белгийски евродепутат, член на комисията по рибарство

Арестуваха белгийски евродепутат, член на комисията по рибарство

Подозренията, че е подкупен от Катар, се зараждат през ноември миналата година

Белгийският народен представител Марк Тарабела е арестуван във връзка с корупционна афера в Европейския парламент. Той е член на Комисията по рибно стопанство. Скандалът започна на 13 декември, когато тогавашният заместник-председател на Парламента, гръцката депутатка Ева Каили, беше арестувана и свалена от поста.
 
В хода на разследването белгийските власти задържаха и Тарабела. Прокуратурата го обвинява в приемането на незаконни облаги от Катар, за да лобира арабската страна да получи правото да организира Световното първенство по футбол в края на миналата година. Европарламентът отне имунитета на Тарабела, а групата на Социалдемократите го изключи от редиците си.
60-годишният Марк Тарабела е член на Европейския парламент от 2004 година, където е заместник-председател на делегацията за връзки с Арабския полуостров. Като представител на Социалдемократите той е и в Комисията по рибаство. Преди да влезе в европейската политика, 10 години е бил кмет на белгийското градче Антин. 
 
Подозренията, че е подкупен от Катар, се зараждат през ноември миналата година, когато в дебат относно правата на човека в емирството той защитава Катар и изтъква, че макар и положението на наемните работници там да не е перфектно, страната е постигнала голям напредък.
Тарабела продължава да твърди, че няма вина. Малко преди да бъде арестуван, в интервю за белгийски вестник той изтъкна, че никога не е приемал подаръци от Катар. В медиите в родината му се говори, че е получил облаги в размер на 120 хиляди евро. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.