1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Близо една трета от страните в Европейския съюз са против съкращенията на бюджета за ОСП, обявени от ЕK

Близо една трета от страните в Европейския съюз са против съкращенията на бюджета за ОСП, обявени от ЕK

Полша и Франция вече официално са изказали несъгласието си с плановете на комисар Гюнтер Йотингер

Близо една трета от страните в Европейския съюз са против съкращенията на бюджета за Общата селскостопанска политика, обявени от Европейската комисия. Най-силен е протестът в Полша и Франция.

Варшава и Париж вече официално са изказали несъгласието си с плановете на комисар Гюнтер Йотингер да намали парите за селското стопанство с около 5 процента. Според външното министерство на Полша съкращенията няма да са в размер на 5 на сто, а ще достигнат 15 процента, след като се изчисли и инфлацията. Подобна е и френската позиция. Париж предупреждава, че намаляването на европейските субсидии ще изложи целия аграрен сектор на голям риск. Против съкращенията са и Естония, Малта, Словакия, Унгария, Хърватска, Румъния, Ирландия и Испания.

В отговор на критиките Йотингер посочи, че заради напускането на Великобритания и отварящата се дупка от 12 милиарда евро годишно, съкращенията няма да са умерени, тъй като държавите-членки не искат да увеличат вноските си. Против по-високи плащания в общата каса са страни като Дания, Швеция, Финландия, Австрия и Холандия. Тези пет държави са на мнение, че намаленият състав на Съюза трябва да се задоволи и с по-малко пари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.