1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Едва 13% са реално изплатените средства по европроекти

Едва 13% са реално изплатените средства по европроекти

Сключени са договори за 3.855 млрд. евро или 48% от средствата

Плащанията по европейските проекти са прекалено скромни и процесът трябва да се ускори. За това призова директорът на дирекция "Регионална политика" в ЕК Жан-Мари Селер на пресконференция след заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка, съобщава dnevnik.bg.

Селер предупреди, че усвоените през 2013 г. средства трябва да са два пъти повече иначе има опасност България да не използва определените за нея пари от еврофондовете. До момента реално изплатените пари по проекти са 13% или около 1 млрд. евро. Сключени са договори за 3.855 млрд. евро или 48% от средствата, каза министърът по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев.

Жан-Мари Селер отбеляза, че България напредва в някои от сферите, като даде за пример пускането на магистрала "Люлин", която се изгради с пари по предприсъединителната програма ИСПА, започването на строежа на магистрала "Тракия", както и завършването на рехабилитацията на пречиствателната станция на София, която също се финансира от ИСПА.

Представителят на ЕК подчерта, че за по-доброто усвояване на евросредствата са нужни реформи във водния и железопътния сектор. Двете сфери от доста време се определят като проблемни. Селер отбеляза още, че ЕС защитава данъкоплатци си и затова трябва да се внимава за правилното усвояване на средства. "Не може да приемем никакво отклонение от правилата на играта", каза той. Добави, че финансираните проекти не трябва да са за 1-2 години, а качествени и устойчиви. Призова още от сега да започне подготовката на проектите за следващия програмен период (2014-2020 г.), за да не се повтори грешката от този усвояването на евросредствата да се забави заради липсата на готови предложения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.