1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК предприема извънредни мерки за подкрепа на европейските фермери

ЕК предприема извънредни мерки за подкрепа на европейските фермери

Секторите на млякото и млечните продукти, свинското месо, плодовете и зеленчуците са основният фокус

По време на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, което се проведе на 14 март 2016 г. в Брюксел, комисар Хоган представи допълнителен пакет от извънредни мерки за подкрепа на европейските фермери във връзка с кризата в селското стопанство в ЕС.
Комисията признава дълбочината и продължителността на настоящата селскостопанска криза, както и значителните усилия, положени на национално ниво, за подкрепа на фермерите и предоставя в отговор допълнителен пакет от мерки.

Комисар Хоган каза пред Съвета: "В интерес на европейските фермери, аз съм готов да използвам всички инструменти, които законодателите са ни предоставили, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Ние трябва да използваме подходящите инструменти и действия, за да дадем възможност на фермерите да се справят с колебанията на пазара, като им осигурим и незабавна подкрепа. Днешният отговор е всеобхватен, като включва възможно най-много предложения в рамките на правните и бюджетни ограничения, които всички ние спазваме. Вярвам, че това е пакет от мерки, който като се има предвид и цялостното изпълнение на септемврийския пакет за солидарност би могъл да окаже осезаемо и положително въздействие върху европейските земеделски пазари и е необходимо да му дадем шанс за успех”

Комисията счита, че мерките са много адаптивни, така че държавите членки да могат да ги използват спрямо своята специфична ситуация и по най-добрия възможен начин. Секторите на млякото и млечните продукти, свинското месо, плодовете и зеленчуците са основният фокус на този пакет за подкрепа.

Вижте мерките, които ЕК предприема в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.