1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. EK провежда за трета поредна година конкурс Европейска награда „Натура 2000“

EK провежда за трета поредна година конкурс Европейска награда „Натура 2000“

Миналата година България взе голямата награда с проект на БДЗП за опазването на царския орел

В конкурса могат да участват всички, които имат дейности, свързани с Натура 2000 – местни и национални институции и органи, бизнеса, собственици и ползватели на земи, НПО, образователни институции и отделни граждани от всичките 28 държави членки  на ЕС.  Заявлението за участие може да бъде изпратено до 1 декември 2015 г.

С наградата „Натура 2000“ се отличават най-добрите постижения в сферата на управлението и популяризирането на мрежата и нейните обекти, както и за повишаване осведомеността за Натура 2000 и нейните ползи за европейските граждани. Конкурсът се провежда в 5 категории:

  • Природозащитна дейност
  • Социално-икономически ползи
  • Комуникации
  • Съчетаване на интереси
  • Трансгранично сътрудничество

За първи път се предлага „Награда на европейските граждани“, която  ще бъде дадена на кандидатурата, получила най-много номинации чрез открито публично гласуване на уеб-сайта на организаторите.  

Победителите ще бъдат обявени от комисаря по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела на специална церемония в Брюксел през май 2016 г.

На миналогодишното издание на конкурса България взе голямата награда с  проект на Българското дружество за защита на птиците за опазването на царския орел,  финансиран по Програма Life + на ЕС.

Информация за начина на кандидатстване може да намерите на адрес: http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/

За допълнителни идеи от най-добрите кандидатури, подадени през 2014 и 2015 г., вижте сравнителните доклади: https://www.adelphi.de/en/publication/european-natura-2000-award-benchmarking-report

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.