1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС с нови правила за управлението на отпадъчните води

ЕС с нови правила за управлението на отпадъчните води

Новите мерки отчитат променящите се климатични условия и определят ясни задължения за държавите членки да се справят по-добре с проливните валежи

За нова директива за пречистването на градските отпадъчни води се споразумяха Европейският парламент и Съветът, която значително ще засили защитата на човешкото здраве и околната среда от вредни зауствания. Това ще доведе и до по-чисти реки, езера, подпочвени води и морета в цяла Европа.
 
С въвеждането на новите мерки от градските отпадъчни води ще бъдат премахнати повече хранителни вещества, а по отношение на микрозамърсителите ще се прилагат нови стандарти. Сега директивата ще се прилага за по-голям брой райони, тъй като ще обхване и по-малки агломерации с население от хиляда жители. 
Следвайки принципа "замърсителят плаща", новият закон ще гарантира, че разходите за тази защита ще бъдат частично покрити от отговорния отрасъл, а не от тарифите за водоснабдяване и канализация или от държавния бюджет. Ще се подобрят управлението на дъждовните води, което ще става все по-важно с оглед на увеличаващите се силни валежи, причинени от изменението на климата.
 
Новата директива ще въведе и систематичен мониторинг на пластмасовите микрочастици на входа и каналите на пречиствателните станции, както и в утайките. Допълнителният мониторинг на т.нар. вечни химикали ще подобри съществуващите знания за разпространението им чрез градските отпадъчни води.
Новите мерки отчитат променящите се климатични условия и определят ясни задължения за държавите членки да се справят по-добре с проливните валежи. За големите градове държавите членки ще трябва систематично да разработват интегрирани планове за управление за справяне с бурните води. За по-малките градове те ще трябва да направят това, когато бурните води представляват риск.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.