1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС стартира инвестиционна офанзива за насърчаване на работните места и растежа

ЕС стартира инвестиционна офанзива за насърчаване на работните места и растежа

Планът съдържа три основни направления

Европейската комисия обяви План за инвестиции на обща стойност 315 милиарда евро, чрез който ще се възстанови растежът в Европа и повече хора отново ще имат работа. Това се случи в сряда, 26 ноември, информираха от представителството на ЕК у нас.

Планът съдържа три основни направления:

  • създаване на нов Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), гарантиран с публични средства, чрез който през следващите три години      (2015—2017 г.) ще се мобилизират допълнителни инвестиции на стойност      най-малко 315 милиарда евро;

  • създаване    на надежден набор от проекти, съчетан с програма за помощ, за да могат      инвестициите да бъдат насочвани там, където те са най-необходими;

  • амбициозна      пътна карта, чрез която Европа ще стане по-привлекателно място за      инвестиции и ще се отстранят регулаторните пречки.

Според оценките на Европейската комисия предложените мерки като цяло могат да увеличат БВП на ЕС с между 330 милиарда евро и 410 милиарда евро в рамките на три години и да създадат до 1,3 милиона нови работни места.

В коментара си за Плана председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Съвсем просто е — ако Европа инвестира повече, ще постигне по-голям просперитет и ще създаде повече работни места. Планът за инвестиции, който предлагаме в тясно партньорство с Европейската инвестиционна банка, представлява нов и амбициозен начин за насърчаване на инвестициите, без да се създава нов дълг."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.