1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутатите ще обсъдят мерките в подкрепа на земеделските производители в отговор на руското ембарго

Евродепутатите ще обсъдят мерките в подкрепа на земеделските производители в отговор на руското ембарго

Износът за Русия на земеделските стопанства в ЕС през 2013 г. възлиза на 11.9 млрд. евро

Евродепутатите ще се обърнат към комисар Чолош с въпроси за наличността на допълнителни възможности ЕС да помогне на селскостопанските производители да се справят с последиците от руското ембарго и да се избегнат пазарните сривове. Това ще се случи днес следобед по време на пленарната сесия на Европейския парламент.

 Действията, предприети от Комисията до момента, включват пазарните мерки, финансирани с публични средства, за праскови и нектарини (на стойност 32.7 млн. евро) и за мляко и млечни продукти като сирене и масло. Мерките в подкрепа на производителите на нетрайни плодове и зеленчуци като например ябълки и круши, домати, чушки, краставици и други (на стойност 125 млн. EUR) бяха спрени на 10 септември поради „непропорционално нарастване на заявленията за компенсации". Очаква се те да бъдат възстановени в близко бъдеще, според последните изявления на Комисията.

 В първия дебат на Комисията по земеделие, след наложената от Русия на 7 август забрана за внос, членовете на ЕП призоваха Европейската комисия да направи повече за облекчаване на последиците от руското ембарго. Те настояха подкрепата за производителите да бъде финансирана със средства извън бюджета за земеделие на ЕС, за да бъде избегнато съкращаване на преките плащания за всички земеделски производители в ЕС. Депутатите настояха Комисията да се съсредоточи върху дългосрочни решения, като например подкрепа за земеделските производители да намерят алтернативни пазари.

 Износът за Русия на земеделските стопанства в ЕС през 2013 г. възлиза на 11.9 млрд. евро.

 

 

Етикети ЕС, ЕК, ембарго, мерки
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.