1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия пита за вноса на растения

Европейската комисия пита за вноса на растения

Брюксел трябва да състави доклад за натрупания опит от разширяването на системата за растителни паспорти

Поредна обществена консултация откри Европейската комисия, този път относно правилата за внос на растения и свързаната с това документация. Събраните мнения ще послужат за съставянето на доклади на Комисията по тези теми.
 
Европейските правила за здравето на растенията допринасят за устойчивото земеделско и градинарско производство, както и за опазването на публичните и частните зелени площи, горите и природния пейзаж. Те също имат за цел да осигурят безопасна търговия, както и да смекчат въздействието на климатичните промени върху здравето на нашите култури и гори. Актуализиран регламент за тези правила влезе в сила на 14 декември 2019 година. В него е записано, че Комисията трябва да докладва как се прилагат мерките и доколко ефективни са те, когато става дума за внос на растения. Докладът трябва да бъде придружен от законодателно предложение.
 
В същия регламент се казва, че Брюксел трябва да състави доклад за натрупания опит от разширяването на системата за растителни паспорти, в които се отразяват всички движения на растения за засаждане на територията на Съюза. Крайният срок за изготвяне на двата доклада е 14 декември тази година.
 
Провежданата сега от Комисията консултация има за цел да събере необходимите данни. Въпросниците, които всечи участник в допитването трябва да попълни, се отнасят до основните елементи на условията за внос на растения, в това число сертифициране, процедури, забрани и официален контрол. Участието в консултацията, достъпна на сайта на Европейската комисия на всички официални езици, приключва на 9 май.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.