1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермери от Великотърновско ще връщат евросредства

Фермери от Великотърновско ще връщат евросредства

2265 земеделски стопани чакат директни плащания

На 19 стопани от Великотърновско с проекти по мярка 112 „Млад фермер” са изпратени нотариални покани за връщане на евросредства. Процедурата е задействана през миналата година от отдел „Лоши вземания” в Главно управление на Фонд „Земеделие”, посочи Тодор Тодоров – директор на Областната дирекция във Велико Търново.

Първоначално стопаните се приканват да възстановят средствата доброволно, но след това вземанията се търсят и по съдебен път. Още 2265 земеделски стопани чакат директни плащания. Почти наполовината подпомагането ще е редуцирано. Средствата по мярката се изплащат на 2 транша и възлизат на 25 000 евро, като първият от 12 500 евро бенефициентът получава след одобрението на проекта.

Отказани са плащания на 35 производители от областта с одобрени проекти по мярка 141 „Полупазарни стопанства” от Програма за развитие на селските райони. В същото време 481 стопани от областта имат одобрени проекти по тази мярка и получават средства. Разликата тук е, че подпомагането се предоставя всяка година след извършени проверки. През м.г. са подписани заповеди за отказ поради недостатъчен бюджет на 17 проекта по мярката „Млад фермер”. Само два нови проекта на бенефициенти от областта по тази мярка са одобрени. По същата програма са внесени 3 проекта по мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”. Един проект е подало горско стопанство по мярката за първоначално залесяване на неземеделски земи.

2265 са земеделските стопани, които са кандидатствали за получаване на директни плащания през миналата година. При 1065 проверките са установили застъпени площи и субсидиите най-вероятно ще бъдат редуцирани. Ако застъпването при определени земеделци е над 20%, те могат да се простят и с цялостния размер на подпомагането. През изтеклата година са приети и одобрени 75 заявления за форсмажорни обстоятелства във връзка с наводненията. Те са основно в общините Велико Търново, Горна Оряховица и Златарица, коментира директорът на Областната дирекция "Земеделие" - Тодор Тодоров.

Автор: Соня Симеонова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.