1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Британският износ на храни за ЕС се срина със 75%

Британският износ на храни за ЕС се срина със 75%

Една от най-търсените британски стоки в Европейския съюз, шотландското уиски също отчита спад

Откакто напусна Европейския съюз, Великобритания изнася все по-малко храни и напитки за Континента. Особено драстичен спад от 75 % спрямо януари 2020 беше регистриран през първия месец на настоящата година.
 
От данните, изнесени от Британската федерация за храни и напитки, става ясно, че най-голямото намаление е при сьомгата – минус 98%. Говеждото месо е с 91 на сто надолу, а свинското – с 86%. Една от най-търсените британски стоки в Европейския съюз, шотландското уиски, отчита спад от 63 на сто.
 
Според експертите причината за този срив са нетарифните търговски ограничения, настъпили в следствие на Брекзит, най-вече сертификатите за качество и безопасност, които британските износители трябва вече да представят за всяка доставка, минаваща през Ламанша. Друг фактор за слабите резултати е фактът, че повечето големи вносители от Европейския съюз са използвали последните два-три месеца на миналата година, за да се запасят с британски стоки.
 
"Нашите фирми са изправени пред сериозни предизвикателства, когато търгуват със Съюза", изтъкват от федерацията за храни и напитки. Експертите предупреждават, че със същите трудности ще се сблъскат и европейските износители, когато Великобритания започне да прилага в пълен обем своите митнически и качествени проверки.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.